2008. február 25., hétfő

Opciós stratégiák - vertikális spread

A BÉT honlapjáról:

http://www.bet.hu/topmenu/befektetok/tozsde_lepesrol_lepesre/szarmazekos_piacismeretek/opcios_piaci_ismeretek/opcios_strategiak

"A különböző lejáratú, lehívási árú és jellegű (vételi, eladás) opciók kiírásával és vételével a befektetők rendkívül változatos pozíciókat építhetnek ki.

Az ún. spread egy különbözeti pozíció, ami egy adott mennyiségű opció megvásárlását és egy ugyanakkora mennyiségű opció eladását jelenti. Amennyiben ez a két opció csak a lehívási árában különbözik egymástól, vertikális spread-ről beszélünk.

Bull CALL (PUT) spread egy alacsonyabb lehívási árú CALL (PUT) opció megvásárlásából és egy magasabb CALL (PUT) eladásából jön létre. Egy ilyen pozícióval rendelkező befektetőnek, mind a vesztesége, mind a nyeresége korlátozott, azonban az árfolyam emelkedés kedvezően érinti.

A bear CALL (PUT) spread - et tartó befektető az árfolyamok csökkenésére számít. Elad egy alacsonyabb strike-kal rendelkező CALL (PUT) opciót és vesz egy magasabb lehívási árút. Az alábbi két ábra mutatja a két stratégai nyereségfüggvényeit.

Bull call (put) spread



Bear call (put) spread


Az, hogy a bull spread pozíció CALL vagy PUT opciókból áll elő annyiban különböző, hogy a CALL opciók esetében (mivel a vételi opció díja annál alacsonyabb, minél magasabb a kötési ár) a stratégiához pénzre van szükség, míg ha PUT opciókból állítja össze a befektető (mivel az eladási opció díja annál magasabb, minél magasabb a lehívási ár) több pénzt kap a kiírásért, mint amennyit fizet. A bear spread stratégia esetén ennek pont a fordítottja igaz.

CALL opciókból összeállított spread-ek nyereségfüggvényének szakaszai:

  • Az első szakaszban – amikor a két opció OTM, azaz egyiket sem hívták le – a nyereség vagy veszteség a kapott és a fizetett opciós díj különbözete.

  • A második szakaszban – a két lehívási ár közti tartományban, amikor az alacsonyabb lehívási árú opció lehívásra kerül – a kapott és a fizetett opciós díj különbözetének és a lehívásból eredő nyereségnek (veszteségnek) az összege.

  • A harmadik szakaszban – ahol mind a két opció ITM, azaz lehívásra kerül – a lehívásokból eredő nyereség és veszteség összege plusz a kapott és a fizetett díj különbsége.

A PUT opciókból összeállított spread-ek nyereségfüggvények szakaszai:

  • Az első szakaszban – ahol mind a két opció ITM, azaz lehívásra kerül – a lehívásokból eredő nyereség és veszteség összege plusz a kapott és a fizetett díj különbsége.

  • A második szakaszban – a két lehívási ár közti tartományban, amikor magasabb lehívási árú opció lehívásra kerül – a kapott és a fizetett opciós díj különbözetének és a lehívásból eredő nyereségnek (veszteségnek) az összege.

  • A harmadik szakaszban – amikor a két opció OTM, azaz semelyiket nem hívták le – a kapott és a fizetett opciós díj különbözete."

1 megjegyzés:

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.